De-drijvende-krachten

Hero titel

Hero subtitel


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas massa urna, laoreet quis lacus non, dapibus bibendum metus. Phasellus non tristique eros. Nullam porta ex ac lacus efficitur suscipit.

De drijvende krachten achter Festival op de Vecht

Festival op de Vecht ligt inmiddels alweer even achter ons. Als bestuur halen we graag nog even herinneringen met u op over de laatste editie in de vorm van dit jaaroverzicht waarbij de drijvende krachten achter Festival op de Vecht vertellen wat er zoal bij de organisatie komt kijken.

 

Sponsoring

 Lang voordat de eigenlijke voorbereidingen beginnen, is de sponsorcommissie al actief.

Een jaar van te voren worden provinciale subsidieaanvragen gedaan, die helaas allemaal worden afgewezen: te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken. Gelukkig hebben we nog wel een aantal vaste subsidieverstrekkers in het Vechtdal, maar zonder het bedrijfsleven zal het niet lukken. Naast de bedrijven die belangeloos hun medewerking verlenen, moeten we nog de boer op. Een enkele sponsor haakt af, maar er komen nieuwe bij. Om een paar grotere te noemen: Boeve afbouw, Gasunie, Luinstra watermanagement, Vorktrucks Hoogeveen en Nieuwenhuijse Volvo zijn nieuwe aanwinsten. Maar ook komen er andere nieuwe bijdragen uit Ommen en het aantal zakelijke vrienden groeit. Verder is in maart een “partnerprogramma” opgestart: met een jaarlijkse bijdrage van € 750,00 worden bedrijven partner van het festival en krijgen daarvoor uiteraard het nodige terug. Voor ons is hun steun van groot belang, want met deze jaarlijkse bijdrage wordt de basis gelegd voor een volgende editie! Reden genoeg om hier verder mee aan de slag te gaan en het aantal partners minimaal te verdubbelen.

Op 26 oktober zijn sponsors en partners uitgenodigd voor een bedrijfsbezoek aan camping De Koeksebelt om de ontwikkelingen van de aanleg van de Koeksegeul en de herinrichting van de camping te bekijken. De informatieve bijeenkomst werd afgesloten met een gezellige nazit en een informele evaluatie van editie 2017. De tips & tops zullen zeker bijdragen om in 2019 een nog mooier festival te organiseren!

Hans Bottema, Adviseur Sponsoring Festival op de Vecht

 

Penningmeester

We mogen dit jaar terugkijken op een prachtig festival. Veel bezoekers hebben weer enorm genoten en enthousiast gereageerd op deze editie. Dit was voor een belangrijk deel zeker ook  te danken aan het geweldige weer maar ik zou veel mensen tekort doen als ik het daar bij liet zitten. Kortom, iedereen die op welke manier dan ook heeft bijgedragen aan het festival, dank!

Het is elke keer weer een hele operatie om het festival te organiseren. Een spannende en prachtige klus. Als penningmeester ben je primair verantwoordelijk voor het financiële reilen en zeilen. Gelden innen en uitgeven en hier  een gezonde balans in hanteren. Daarbij is het van belang om afstemming én overeenstemming te hebben met de verschillende disciplines binnen onze stichting.  Een oud voorzitter van een betaald voetbalorganisatie  sprak tegen mij eens de gevleugelde uitspraak: ‘Daar waar de penningmeester het voor het zeggen krijgt is het met de creativiteit gedaan’. Misschien zit daar wel een kern van waarheid in maar bruintje moet het wel trekken. Maar aan creativiteit ontbreekt het niet binnen onze club.

Mijn creativiteit moet ik vooral gebruiken om sponsoren te vinden, u dus! Want zonder u geen festival!  Bijzonder blij ben ik ook met de 18 partners die we in 2017 al mochten begroeten. Partijen die zich voor langere tijd willen binden aan het festival. Daar ben ik u allen zeer erkentelijk voor! Met dit gegeven, de toezegging van bestaande sponsoren voor editie 2019 én de verwachting dat we nog de nodige partners mogen verwelkomen zie ik met vertrouwen uit naar Festival op de Vecht, editie 2019.

Met een hartelijke groet,


Dinand Martens, Sponsoring & Penningmeester Festival op de Vecht

 

Programmering

Festival op de Vecht biedt een scala aan muzikale acts die op het drijvende podium op de Vecht uitgevoerd worden. De acts moeten aansprekend zijn voor een zo breed mogelijk publiek en voor diverse doelgroepen. Daarbij leggen we graag verbindingen tussen amateur en professioneel, tussen lokaal & regionaal en gerenommeerd talent, tussen jong en oud en tussen de verschillende soorten muziekstijlen.

Dat is iedere editie weer een enorme uitdaging, want of het nu om een Hollandse avond of om het grootse Vecht Concert gaat, het programma bepaalt voor een groot deel de sfeer van de avond.

Ik ben verantwoordelijk voor de programmering en vind het elke keer een waar huzarenstukje om binnen een vastgesteld budget een mooi gevarieerd en spetterend programma uit mijn hoge hoed te toveren. 

Gelukkig heb ik veel profijt van mijn theaterachtergrond. Ik haal dan ook rustig theatervoorstellingen naar het festival. Die worden dan speciaal voor Festival op de Vecht op maat gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan ‘Woodstock, the story’, ‘I’m a Soulman’ en ‘The Sound of Silence’.

Het zit ‘m ook niet altijd in de ‘grote namen’. Juist de wat onbekendere, maar kwalitatief goede acts, zorgen voor het verrassende totaalplaatje waar ik altijd naar op zoek ben. 

En als ik dan na afloop van een festivalavond heel veel blije en opgetogen mensen en super enthousiaste artiesten onze festivallocatie zie verlaten, is mijn missie geslaagd en verheug ik me alweer op een volgende editie

Met hartelijke muzikale groet,

Joke van Davenhorst, programmeur Festival op de Vecht

 

De ondernemersbijeenkomst 

Het is telkens weer een mooie uitdaging om voor de jaarlijkse ondernemersbijeenkomst een spreker van naam te contracteren. Hij of zij moet een aansprekend  verhaal brengen wat de ondernemer uit Het Vechtdal kan boeien, en dit ook nog op een onderhoudende manier kunnen vertellen. In de voorbije jaren hebben we oa. historicus Herman Pleij, Marketing- Goeroe Cor Molenaar, Top-ondernemer-coach Robert Benninga en oud-directeur van De Baak Arko van Brakel over de vloer gehad. Naar mijn eigen mening stonden ze stuk voor stuk garant voor succesvolle bijeenkomsten. 

Voor 2017 hebben we het wat dichter bij huis gezocht door Ommenaar Bernard Wientjes als hoofdspreker uit te nodigen. De voormalig voorzitter van VNO-NCW werd meerdere keren uitgeroepen tot ‘meest invloedrijke Nederlander’. Voor ons als organisatie een hele eer hem in huis te hebben! Het bleek een schot in de roos. Hij vertelde ons waarom het zo belangrijk is om elkaar op te zoeken en samen te werken: "Dat is voor ondernemers van buitengewoon groot belang. Wanneer je elkaar weet te vinden kun je een prioriteiten-plan maken en dit gezamenlijk onder de aandacht van de politiek brengen. De kans van slagen is dan vele malen groter. Zo deden wij dat landelijk vanuit de diverse belangenorganisaties, en dat kan op provinciaal- en gemeentelijk niveau vanuit de lokale ondernemers-organisaties. Als huidig voorzitter van de Taskforce Bouwagenda, is mijn belangrijkste opdracht nu de samenwerking tussen ondernemers onderling, maar ook met de overheid en de kennisinstituten te versterken. Dit is een voorwaarde om een antwoord te geven op de grote toekomstige uitdagingen op het gebied van o.a. energievoorziening en duurzaamheid”.

Voorafgaand aan dit betoog had kersvers ambassadeur van het festival Malik Azmani het woord. Hij had de schone taak om de namen van de ‘nieuwe partners’ van het Festival te onthullen. Daarna mocht hij het thema ‘samenwerken’ vanuit zijn ervaringen met de politiek toelichten. Het mooie van deze bijeenkomst was dat beide sprekers voornamelijk vanuit Den Haag werken maar in het Vechtdal wonen. Mede daardoor was het geen ‘ver-van-ons-bed verhaal’ maar werd een goede link gelegd met ons gebied én de individuele ondernemer. Een verdienste van beide sprekers!      

In het najaar van 2018 staat er wederom een ondernemersbijeenkomst op het programma. Wie de hoofdgast is ga ik hier nog niet onthullen, maar dat het een boeiend en aansprekend thema wordt . . . vast en zeker!

Frans Heerink, Secretaris Festival op de Vecht

 

Marketing & Communicatie

Voor de afgelopen en mijn eerste editie van Festival op de Vecht heb ik mij ingezet voor het professioneel inzetten van diverse marketing en communicatie kanalen en middelen. 

Het eerste wapenfeit is de subtiele naamswijziging (van Festival De Vecht naar Festival op de Vecht) en deze doorvoeren in alle communicatie zoals het logo, de huisstijl en communicatiekanalen. Een kleine wijziging met de juiste impact om het unieke karakter van het festival te onderstrepen. 

Vervolgens heb ik de plannen uitgewerkt waarbij de positionering van het festival voorop staat. Het festival staat namelijk voor dat zij de bruggenbouwer voor muziek & cultuur op de Vecht is. Deze rol vervullen wij door een driedaags muziekfestival te organiseren dat plaats vindt op een drijvend podium op de Vecht. Muziek is hier het verbindende element tussen muzikanten, Ommenaren, toeristen en ondernemers.

Op mijn eerste editie kijk ik dan ook zeer tevreden terug waarbij we met elkaar een zeer divers aanbod verschillende doelgroepen hebben kunnen verbinden met voor mij als hoogtepunt de muzikale toegift van "I'm a Soulman".

Mijn doel is binnen mijn vakgebied verdere professionalisering van het festival mogelijk te maken en het merk verder te laden en te versterken in de regio.

Met muzikale groet,

Robin Veurink, Adviseur Marketing & Communicatie Festival op de Vecht.

 

Organisatie

Mijn taak is de praktische organisatie van Festival op de Vecht. Zorgen dat alles wat gepland is samenvalt tijdens het evenement, zodat het allemaal soepel verloopt. Het Festival bestaat eigenlijk uit 5 losse evenementen die samen het Festival vormen: De Hollandse Avond op de donderdag, de Ondernemersbijeenkomst en de Jeugdmusical op de vrijdag en de Watermarkt en het Vechtconcert op de zaterdag. Al deze onderdelen kennen hun eigen voorbereiding, samenwerkingspartners, bijzonderheden, technische eisen en draaiboek. Gelukkig hebben we inmiddels al vier edities van het festival gedraaid, dus we kunnen terugvallen op een ruime dosis ervaring. Ook krijg ik tijdens het Festival zelf gelukkig hulp van mijn collega’s.  Maar ik blijf altijd scherp, ieder festival is weer anders en we willen ieder festival het nog weer professioneler aanpakken. Tot nu toe lukt dat gelukkig ieder jaar!

Het mooiste moment is voor mij de zaterdagavond, zo rond 22 uur. Ik weet dan dat alles organisatorisch goed is verlopen, en zie het gehele publiek uit z’n dak gaan. En dan dans ik altijd graag even een beetje mee en geniet samen met iedereen van ons prachtige Festival! 

Met vriendelijke groet,

 Aline HofsteeOrganisatie locatie Festival op de Vecht